torsdag 3 oktober 2013

Glad amatör

Fick förfrågan om recept på bröden jag bakade i förr går. Och jag delar mer än gärna med mig, men jag kan egentligen bara ge er exakta recept på två av de 4 sorterna efter som jag i 9 fall av 10 bakar efter behag och lägger dit ett som annat. ;) Längst bort i bilden ser ni mitt favorit knäckebröd, majsknäckebröden som ni hittar receptet på här. De runda, platta bröden är korn-rieska (flatbröd på svenska?) Super lätt att baka. Semlorna (alltså inte sådana med grädde i.. ;) ) och brödlängderna är mina egna hopkok. Och jäsningstider och tider i ugn har jag också noll koll, litar på känsla och sunt förnuft. Det är så mycket roligare att baka och laga mat utan recept - tycker jag! Och jag är ingen bagare heller utan jag tycker om att baka bröd för att jag vill äta hembakat bröd utan tillsatser! Men jag bjuder på ett försök till recept, varsågoda! 


Korn-rieska 4-6 st
2 dl kornmjöl
4-4½ dl kallt vatten
en nypa salt

Blanda snabbt ihop smeten, tryck ut till tunna runda bröd.
Grädda i så varm ugn som möjligt (idealet vore en vedeldad sådan) i ca 10-15 min



Semlor ca 24 st
5 dl vatten
1 påse torrjäst
½ dl olja
1 msk brödsirap
lite salt
ca 12 dl mjöl 
(jag använde mig av största delen "semlemjöl" en färdig blandning, vetekli, kornmjöl)

Låt jäsa, typ tills degen blivit dubbelt så stor, knåda och rulla till semlor. Låt jäsa en gång till, en stund. Pensla med vatten och toppa med valfria frön och gryn eller låt dem vara som dom är. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. 


Brödlängder 2 st

Samma grund recept som semlorna (se ovan)
Här blandade jag friskt med ingredienser, det är mest spelt flingor (urvete), solrosfrön och linfrön. Men det är även vetekli, rågmjöl och kronmjöl i. Tillsätter mjöl och eller frön tills degen får en bra konsistens. 

Gör som ovan,
 jäs - knåda och forma - jäs - pensla med vatten - toppa med valfria frön - grädda (dock lite längre än semlorna) 




Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar. :) Den kommer att godkänns efter att jag granskat den och jag svarar gör jag här på min egen blogg!