onsdag 30 oktober 2013

Lergryta

Att laga mat och sedan äta maten som är tillagad i lergryta är så enkelt, gott och hälsosamt. Fördelarna med att laga mat i lergryta är framförallt att det är enkelt - tidskrävande, jo men det sköter sig i princip själv. Andra fördelar är att maten smakar mer eftersom aromerna stannar i grytan, lika så näringsämnena och vitaminerna stannar kvar och man behöver inte använda matlagningsfett (om man inte vill). Matlagningen är dessutom osfri och man gör lätt stora portioner. 

Oftast är det kyckling jag tillreder i grytan, ett säkert kort om jag vill att kyckling och ris ska gå åt sig här hos oss. Så här gör jag när jag lagar mat till oss för 2 dagar:

-Börja med att blötlägga grytan 10-15 minuter (första gången man använder den ska den blötläggas 8-10 timmar). 
- 2 dl okokt ris och 4 dl vatten i botten av grytan 
- Lägg i kycklingklubborna (3-4 st ryms i min gryta) 
- Häll frysta grönsaker runt kycklingen (wook grönsaker använder jag) 
- Häller över lite kycklingbuljong
- Lägg locket på grytan och ställ in den i den kalla ugnen, ställ värmen till 250 grader och låt den vara där i 1½ timme.

Servera, ät och njut! 



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar. :) Den kommer att godkänns efter att jag granskat den och jag svarar gör jag här på min egen blogg!