lördag 28 april 2012

Baka bröd i lergryta

Åsa önskade att jag delade med mig av receptet på brödet jag bakat i lergrytan, så här kommer det:


Lantbröd
(1½ liters gryta)

5 dl vatten
½ dl olja
50 g jäst
2 tsk salt
ca 15 dl fint matbrödsmjöl (jag använde semlemjöl av råg, vete och havre)

Ljumma vattnet till fingervärme (37 grader). Tillsätt oljan. Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör om till jästen är upplöst. Tillsätt resten av vattnet, saltet och ca 12 dl av mjölet. Jäs degen i bunken 1 timme.

Arbeta sedan degen kraftigt med resten av mjölet. Forma degen till ett avlångt bröd och lägg ner det i lergrytan, som är genomfuktad och oljad. Även locket!

Lägg lock på grytan och ställ in den i ugnen. Sätt den på 200 grader och låt grytan stå i ca 1 timme. Stjälp upp brödet och låt det svalna inlindat i bakdukar.

Grytan kan även sättas i varm ugn. Då får man ett tätare bröd med en mjukare skorpa.


Till de som inte använt någon lergryta. Innan man använder den måste man ha den i vattenbad i ca 10-15 min för att den ska bli genom fuktig. Och oftast ska man lägga den i en kall ugn, lägg på den och ställ värmen först när grytan är i ugnen.




Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar. :) Den kommer att godkänns efter att jag granskat den och jag svarar gör jag här på min egen blogg!