Igår hade vi våra grannar E&M på middag, 3 rätters middag blev det. Vi åt och drack gott och hade lika trevligt som alltid. Guldkant i vardagen att få lägga lite extra kärlek på matlagningen och duka bordet fint. Mera sådant! :)
Jag har länge varit riktigt sugen på cheescake, men cheescake utan mjölk? Hur ska det gå? Satte min ner och googlade och hittade en variant på "cheescake" som jag bestämde mig för att prova. Och den fick beröm godkänt om ni frågar mig, förutom att den är mjölkfri är den även glutenfri och fri från vitt socker. Men åh så god. :)
Botten:
2 dl cashewnötter
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl kokosmjöl (kan ersättas av mer nötter/frön)
3/4 dl kakao
3 dl kärnfria dadlar
Nypa salt
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl kokosmjöl (kan ersättas av mer nötter/frön)
3/4 dl kakao
3 dl kärnfria dadlar
Nypa salt
Fyllning:
4 dl cashewnötter, blötlagda i minst 4 timmar eller över natten
2 msk kokosolja
2 lime, pressade
1 msk agavesirap
2 krm äkta vaniljpulver
3 msk vatten
2 msk kokosolja
2 lime, pressade
1 msk agavesirap
2 krm äkta vaniljpulver
3 msk vatten
Topping:
3 dl frysta hallon
2 krm äkta vaniljpulver
2 tsk kokossocker
2 tsk chiafrön (hade inga, men det gick bra ändå)
2 krm äkta vaniljpulver
2 tsk kokossocker
2 tsk chiafrön (hade inga, men det gick bra ändå)
1. Börja med att göra hallonsylten. Tina hallonen och mosa sedan hallonen med en gaffel och blanda ner övriga ingredienser. Låt stå och svälla i en till två timmar i kylen - chiafröna kommer göra sylten fastare i konsistensen. Rör om ett par gånger under tiden. Gör resten av kakan under tiden.
2. Klipp till ett runt bakplåtspapper och lägg det i botten på en kakform med löstagbar kant.
3. Mixa ihop alla ingredienser till chokladbottnen i en matberedare tills en deg bildas. Tryck ut degen i ett jämnt lager i kakformen. Ställ in formen i frysen.
4. Diska ur matberedaren och mixa sedan ihop ingredienserna till mellanlagret. Mixa tills smeten är så slät som möjligt, det kan ta några minuter. Bred ut smeten ovanpå chokladlagret och ställ sedan tillbaka formen i frysen.
5. Låt mellanlagret stelna i frysen i ca en timme och bred sedan ut hallonsylten ovanpå. Ställ tillbaka kakan i frysen och låt sylten stelna.
6. Ta ut kakan ur frysen ca 20 minuter innan serveringen, så att den hinner tina tillräckligt mycket för att kunna bli skuren. Ta bort kanten på kakformen, dekorera kakan med pumpafrön och kokosflingor om du vill och skär upp kakan. Servera och njut!
7. Förvara eventuella kakrester i frysen.
2. Klipp till ett runt bakplåtspapper och lägg det i botten på en kakform med löstagbar kant.
3. Mixa ihop alla ingredienser till chokladbottnen i en matberedare tills en deg bildas. Tryck ut degen i ett jämnt lager i kakformen. Ställ in formen i frysen.
4. Diska ur matberedaren och mixa sedan ihop ingredienserna till mellanlagret. Mixa tills smeten är så slät som möjligt, det kan ta några minuter. Bred ut smeten ovanpå chokladlagret och ställ sedan tillbaka formen i frysen.
5. Låt mellanlagret stelna i frysen i ca en timme och bred sedan ut hallonsylten ovanpå. Ställ tillbaka kakan i frysen och låt sylten stelna.
6. Ta ut kakan ur frysen ca 20 minuter innan serveringen, så att den hinner tina tillräckligt mycket för att kunna bli skuren. Ta bort kanten på kakformen, dekorera kakan med pumpafrön och kokosflingor om du vill och skär upp kakan. Servera och njut!
7. Förvara eventuella kakrester i frysen.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar
Tack för din kommentar. :) Den kommer att godkänns efter att jag granskat den och jag svarar gör jag här på min egen blogg!